Logo
pharm24

Όταν το Ηρώδειο γέμισε πολύχρωμες καρικατούρες!

Διακόσμηση

22 Ιουλίου 2020

Ekthesi Kavalieratou Sto Irodeio !!!

Ένας μοναδικός χορός στήθηκε στο Ηρώδειο που γέμισε με χρώματα, γλυπτά και καρικατούρες μέσα από την έκθεση του Διονύση Καβαλλιεράτου «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης».


Η έκθεση προέκυψε μετά από σύμπραξη του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με τον Οργανισμό
Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, από το οποίο προέκυψε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, με φόντο το μαγευτικό χώρο του Ηρωδείου και στόχο να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον πολίτη.

Ο Χορός του Καβαλλιεράτου, συνδέεται άμεσα με τους τύπους, τις τελετουργίες και την κινησιολογία του αρχαίου δράματος, με την παράδοση της τραγωδίας ως προς τη σχέση μεταξύ της ατομικότητας του ηθοποιού και της συλλογικής δράσης του Χορού.



 

Το έργο είναι ένας κυκλικός χορός από γλυπτά, που αναπτύσσεται πάνω στην κεντρική σκηνή σε διαφορετικά ύψη και κλίμακες.

Πρόκειται για μια in situ εγκατάσταση σαράντα περίπου μορφών, κατασκευασμένων από διάφορα υλικά (χαλκό, πηλό, ρητίνη, καθρέφτη, ξύλο, κλπ.) για τα οποία υιοθετεί διαφορετικές εικαστικές «γλώσσες».

Εικονογραφικά, τα γλυπτά αποτελούν συναρμογές από στοιχεία διάφορων εποχών και πολιτισμών, από την προϊστορία και την αρχαιότητα, τη μοντέρνα τέχνη, το θέατρο, τη μαζική κουλτούρα, τη λαϊκή τέχνη, κλπ..

 

 

Οι γλυπτικές του μορφές ανατρέπουν τα στερεότυπα. Η Σφίγγα, κυκλαδικά ειδώλια, μάσκες, αρχιτεκτονικά στοιχεία και ζώα, φρούτα ή λαχανικά, οργανικά και μηχανικά μέρη, αντικείμενα όπως στάμνες, πόρτες, καπέλα, κορνίζες, σκάλες, μπουκάλια συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούργησαν αλλόκοτες φιγούρες-καρικατούρες.

 

 

Οι τίτλοι των έργων του, απολαυστικά σαρκαστικοί, μετουσιώνουν το αιχμηρό χιούμορ του δημιουργού (Tribal kokakola warrior, Αρχιτεκτονικούλης, Vagabonds of the western world).

 

 

Η έκθεση του Διονύση Καβαλλιεράτου, που έριξε αυλαία στις 3 Ιουλίου, αποτελεί την έβδομη ανάθεση στο πλαίσιο του Έργου στην Πόλη, του προγράμματος που συνδέει τη σύγχρονη δημιουργία με τον δημόσιο χώρο.

Photo credits: Matina Sotiropoulou

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς