Logo
pharm24

Μήπως έχεις χάσει τη διάθεση σου για γυμναστική μετά τις διακοπές;

Ευζωία

29 Οκτωβρίου 2020

Mipos Exeis Xasei Th Diathesi Sou Gia Gymnastiki Meta Tis Diakopes 1

Δευτέρα πρωί, και χτυπάει το κινητό μου. Μήνυμα από μία αγαπημένη μου φίλη λέει το παρακάτω: «Ζηλεύω που έχεις μπει σε πρόγραμμα με τη γυμναστική. Έχω χάσει κάθε κίνητρο να γυμναστώ μετά το καλοκαίρι. Πες μου τι σκέφτεσαι και σε πείθεις να γυμναστείς όταν δεν έχεις καμία απολύτως διάθεση; Και η πιο χαζή σκέψη μπορεί να μου φανεί χρήσιμη!»

 

Είναι ένα γεγονός και ταυτόχρονα ένα μεγάλο αστείο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι “ετοιμάζουν” το σώμα τους τρεις μήνες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά με το που αυτές τελειώσουν και αρχίσουν πάλι τα φούτερ και τα τζιν, τα ξεχνάνε όλα και παραδίδονται στην ζεστασιά του καναπέ και του χουχουλιάσματος.

 

Ε, είμαι κι εγώ σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Φέτος όμως, είπα για διαφορά να προσπαθήσω να διατηρήσω ένα πρόγραμμα στη γυμναστική έστω και και αν είναι πραγματικά ελάχιστο σε σχέση με το πόσο συστηματικά γυμναζόμουν πριν το καλοκαίρι.

Με αφορμή όμως την συζήτηση με τη φίλη μου είπα να ψάξω λιγάκι πως θα βρει κανείς κίνητρο για να γυμναστεί και να φροντίσει τον εαυτό του.

 

1) Γιατί θέλεις να γυμναστείς;

 

Οι αγαπημένοι μας ερευνητές το λένε και το ξαναλένε. Ο μόνος τρόπος για να κάνεις κάτι είναι να έχει ένα προσωπικό νόημα και κάποια αξία για σένα.

Κίνητρα που σχετίζονται με την εμφάνιση ή με τη ντροπή και την ενοχή, φαίνεται να μην είναι τόσο δυνατά στο να κρατήσουν κάποιον στο γυμναστήριο.

Αντίθετα, κίνητρα που συσχετίζουν την άσκηση με την καλή υγεία, τη μείωση του άγχους, την καλύτερη διάθεση και την κοινωνικοποίηση φαίνεται να είναι μακροβιότερα.

 

 

2) Κάνε μικρά και σταθερά βήματα

 

Οι περισσότεροι από εμάς βάζουμε τη γυμναστική μέσα σε μία λίστα με πολλά άλλα. Με πολλά άλλα είπα; Με άπειρα άλλα. Συνήθως η λίστα περιλαμβάνει αλλαγή στη διατροφή, στην ώρα ύπνου, στο πόσο νερό πίνουμε, στην άσκηση, στο πόσα βιβλία διαβάζουμε.

 

Φτάνει μία μέρα που ξυπνάς, δεν αντέχεις τίποτα, θέλεις να τα αλλάξεις όλα και φτιάχνεις μία λίστα μεγαλύτερη κι από την απόδειξη του σούπερ μάρκετ του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού! Σύμφωνα με τον γυμναστεί και coach Matt Roberts, έτσι συνήθως οι άνθρωποι εξαντλούνται τον πρώτο καιρό και δεν τα παρατάνε.

 

Ο ίδιο προτείνει να ξεκινήσει κανείς σταδιακά με 2 προπονήσεις την εβδομάδα ώστε να έχει χρόνο το σώμα του να συνηθίσει τις αλλαγές και να ξεκουράζεται τις ενδιάμεσες μέρες.

 

3) Να είσαι καλός με τον εαυτό σου

 

Είναι αλήθεια πως κάποιες φορές είμαστε περισσότερο σκληροί με τον εαυτό μας αι απογοητευόμαστε πολύ εύκολα.

 

Όλοι γύρω μας φαίνεται να τα κάνουν όλα καλύτερα από εμάς και συχνά όσο και να προσπαθούμε είναι λες και κάνουμε κύκλους, χωρίς να καταλήγουμε ή να πετυχαίνουμε κάτι. Στη πραγματικότητα όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα.

 

Οι ειδικοί για το λόγο αυτό επιμένουν να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά τη γυμναστική. Όταν έχεις πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, το να λες πως θα πας 5 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο, είναι σαν μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ξέρεις από την ώρα που το προγραμματίζεις πως δεν θα το καταφέρεις.

 

Φτιάχνοντας ένα αναλυτικό και περιγραφικό πρόγραμμα όπου μετά θα έχει όλες τις υποχρεώσεις σου, θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα το χρόνο και τις ανάγκες σου. 

 

Αυτοί είναι τρεις πολύ βοηθητικοί κανόνες για να τους έχει κανείς στο μυαλό του όταν προσπαθεί να βρει το δρόμο προς την υγεία και την άσκηση.

 

Θα προσθέσω όμως και τον δικό μου κανόνα και αυτό που απάντησα και στη φίλη μου. Όταν είμαι έτοιμη να τα παρατήσω και να μην γυμναστώ, με βοηθά να σκέφτομαι πως αν πρόκειται για κάτι που θα αφορούσε κάποιον αγαπημένο μου θα έτρεχα.

 

Τώρα όταν πρόκειται για τη δική μου ευεξία δεν θα το κάνω; Εννοείται πως όχι! Δεν τα καταφέρνω πάντα αλλά αξίζει η προσπάθεια.

 

Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς