Logo
pharm24

Η επιθετικότητα στα σόσιαλ μίντια δεν μπορεί να δικαιολογείται επειδή γίνεται στο όνομα της "δικαιοσύνης"

Ευζωία

03 Νοεμβρίου 2021

sto_onoma_tis_dikaiosunis

Πριν από λίγες μέρες με αφορμή την ανάρτηση ενός πολύ γνωστού influencer από την Αμερική με αφορμή το Pride, ξεκίνησε ένας διάλογος για τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι σχολιάζουν και επικοινωνούν στα social media. Πιο συγκεκριμένα ο Matt Bernstein που μετρά περισσότερους από 820 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram, θέλησε να αναφερθεί στο ρόλο που διαδραματίσαν οι ομοφυλόφιλες γυναίκες την περίοδο της κρίσης του AIDS το 1980. Μπορείτε να δείτε την ανάρτηση εδώ. 

 

Αφού ανέβασε τη συγκεκριμένη ανάρτηση, πολλοί την αναδημοσίευσαν και έτσι σιγά σιγά ξεκίνησε η επίθεση. Άσχημα σχόλια, λανθασμένη ερμηνεία του κειμένου, προσωπικές προσβολές, διορθώσεις για όσα έγραψε και πολλά μηνύματα με απειλές. Έτσι και εκείνος έφερε το θέμα μπροστά, ξεκινώντας μία συζήτηση για τον τρόπο που οι άνθρωποι επιτίθενται στα social media, αν δουν πως κάποιος είπε κάτι λάθος ή αν δεν συμφωνούν 100% με αυτό που κάποιος υποστηρίζει. Το μήνυμα που μοιράστηκε με το κοινό του ήταν το παρακάτω: “H σκληρότητα δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη; δεν μπορείς να τρομοκρατείς τους ανθρώπους για να κάνουν το καλό”

 

Βλέποντας όλη αυτή την κίνηση, δεν μπόρεσα παρά να σκεφτώ πόσο εύκολα πλέον όλοι σηκώνουν το δάχτυλο και κρίνουν όποιον διαφωνεί μαζί τους. Όλα αυτά στον βωμό της δικαιοσύνης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της πολιτικής ορθότητας. Κάποιος δηλαδή, μπορεί να προσβάλει και να κακοποιεί λεκτικά οποιονδήποτε, γιατί δεν συμφωνεί με τη δική του άποψη, αρκεί να το κάνει για να “προστατεύσει την δικαιοσύνη”; 



Παράλληλα, με αφορμή αυτή την συζήτηση το μοντέλο και ακτιβίστρια Munroe Bergdorf, έγραψε στο Twitter: “Γνωρίζεις ότι έχεις αρκετή δουλειά να κάνεις με τον εαυτό σου, όταν η λέξη “αφύπνιση” σχετίζεται περισσότερο με το να προσπαθήσεις να τσακώσεις τους άλλους, να κάνουν λάθη, αντί να τους βοηθάς να δουν τον κόσμο από μία διαφορετική σκοπιά. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό αλλά για διαδικασία.”

 

Μήπως ήρθε η ώρα αντί για να κουνάμε το δάχτυλο στους άλλους, να δούμε πως θα μπορέσουμε να μάθουμε και εμείς και οι άλλοι, πως να συνυπάρχουμε και πως να γινόμαστε καλύτεροι μαζί μέρα με τη μέρα; 





Attica
Attica

Προτεινόμενα άρθρα για εσάς